Onderhoud van het gazon

Het onderhouden van een gazon bestaat uit meer dan eens in de zoveel tijd willekeurig het gras maaien. De besproeiing , bemesting en wildgroeionderhoud zijn minstens zo belangrijk. Dit is dan ook de reden dat er vandaag de dag steeds meer mensen kiezen voor bijna mooie kunstgrasmat. In dit bericht geven wij u een aantal simpele tips om uw gazon in de beste staat te houden.

Veel gazonbezitters maaien het gras een aantal maal per seizoen, maar is dit wel juist? Kenners geven aan dat in de lente er eens in de 2 weken gemaaid moet worden, waar dit in de zomer 1 keer per week is. In de overige seizoen is het maandelijkse voldoende. Ook is het belangrijk in de zomer het gras iets langer te houden (ongeveer 5 centimeter) zodat de kans op verbranding klein wordt.

Het gras sproeien is het eenvoudigste werk van het onderhoud. Wanneer u rekening houdt met de neerslag, kunt u dit perfect aanpassen aan de benodigde hoeveelheid van uw gazon. Let er wel op dat u zomers het sproeien niet doordrijft, want dan zal op lange termijn snel verdorren.

Elke plantsoort heeft voldoende voedingsstoffen nodig, dus ook uw gazon. De belangrijkste onderdelen van mest zijn stikstof en organische mineralen, zorg dan ook dat deze voldoende aanwezig zijn. Bemesting kan plaatsvinden in alle seizoenen, op de winter na. Ook voor de bemesting geldt dat overdaad schaadt.

Het laatste punt van onderhoud, is de verwijdering van wildgroei. Onder wildgroei verstaan we bijvoorbeeld mossen, maar ook onkruid. Mos komt vooral voor bij veel schaduw en kunt u bestrijden door specifieke moswerende mest te gebruiken. Onkruid is vaak een lastiger verhaal, wilt u hier echt definitief vanaf dan zijn wellicht verdelgingsmiddelen een optie.