Stappenplan voor uw droomtuin

Voor het ontwerpen en inrichten van uw tuin hoeft u geen duur bureau in te schakelen, maar dit kunt u helemaal zelf doen. Wel is het belangrijk onderstaande stappen aan te houden voor een goed verloop. Hierdoor loopt u minder snel tegen ongewenste tegen problemen aan, en zal het ook voor u een stuk ordenlijker overkomen.

Begin
Meet simpelweg uw tuin op. Let wel op vaste objecten zoals de deuren, de ingang, een pergola of een tuinhuis. Bent u een zonliefhebber? Let dan op de inval van de zon, en de bijbehorende schaduwplekken.

Wensen
Wat zijn eigenlijk uw wensen voor uw nieuwe tuin? Houd bijvoorbeeld rekening met kinderen, huisdieren of overige bewoners. Punten waar u rekening meet kunt houden zijn de ondergrond, beplanting, verlichting en zitplaatsen.

Ordening
Wanneer de afmetingen en de wensen bekend zijn kunt u overgaan tot de ordening. Stel hierbij prioriteiten zodat uw tuin niet te druk wordt. Een handige manier om dit te doen is het simpelweg te tekenen in Paint, of op ruitjespapier schuiven met de uitgeknipte attributen.

Planten
Wellicht het belangrijkste maar lastigste onderdeel van uw tuin zijn de planten. Door het uitgebreide aanbod is het soms lastig keuzes te maken, dus stel wederom prioriteiten. Wilt u bijvoorbeeld planten met veel of weinig onderhoud, wat is de bloeitijd, en hoe hoog mogen ze maximaal zijn.

Uitvoering
Wanneer u alle bovenstaande stappen heeft doorlopen, kunt u eindelijk overgaan tot de uitvoering. Mocht u specifieke vragen hebben kunt u altijd het internet of een tuincentrum raadplegen. Heel veel succes!