Je tuin weer opfrissen na de winter

We zijn weer aanbeland in het nieuwe jaar, 2019. Voordat je het weet is het weer lente. Veel tuinen krijgen tijdens de koudere wintermaanden veel te verduren, het is dan ook belangrijk om er in het voorjaar weer veel tijd in te steken zodat je tuin weer helemaal kan opbloeien. Kwekerij de Groot geeft een aantal tips waar je je aan kunt houden om je tuin weer helemaal op te frissen.

Haal al het winter weg uit je tuin

De winter kan een best groot effect hebben op je tuin. Niet alleen valt er vaak veel regen maar ook zal er regelmatig vorst optreden, dit kan een sterke invloed hebben op de uitstraling van je tuin. Zodra de temperatuur weer warmer wordt ga je een aantal klusjes doen om de het weer wat mooier te maken. Haal de bladeren weg die op het gras en/of in de vijver liggen en verwijder de dode planten. Een ander vervelend klusje, hoewel het niet direct met de uitstraling van je tuin te maken heeft, is het schoonmaken van de dakgoten.

Het gazon

Het gazon is meestal het centrale onderdeel van de tuin, veel mensen besteden daar dan ook heel veel aandacht aan, ze zijn er ook oprecht trots op als het er strak bij ligt. Wat veel mensen denken is dat onkruid verwijderen genoeg is om het gazon mooi te houden, er is echter wel wat meer voor nodig. Het gazon moet eigenlijk het hele jaar door bemest worden, voornamelijk in het voorjaar, vergeet je gazon dan ook gelijk niet te verticuteren zodat het genoeg zuurstof krijgt om goed gebruik te maken van de mest.

Vergeet je vijver niet

Je vijver is het pronkstuk van de tuin, het geluid van een watervalletje of een gewone pomp kan heel rustgevend werken. Na een lange winter komt er weer leven in, de vissen komen weer naar boven en de waterplanten gaan weer groeien. Het is belangrijk dat de waterplanten niet té groot groeien, als dat wel gebeurd kunnen ze namelijk de benodigde zuurstof wegtrekken zodat de andere waterbewoners minder of niet genoeg hebben. Het bijwerken/knippen van deze planten wordt altijd aangeraden zodat dat niet gebeurd.

Bemesten wordt altijd aangeraden

Om een goede basis te hebben voor de rest van het jaar is het belangrijk om de grond goed te bemesten. De grond kan namelijk erg uitgeput zijn na een lange winter. Planten hebben door de warmer wordende zon ook behoefte aan extra voeding, zodat ze weer helemaal op kunnen komen. Dit geldt echter niet alleen voor bestaande planten, ook de nieuwe geplante bloembollen hebben hier veel aan.