Waterbehandeling van je zwembad

Als je een eigen zwembad hebt of er aan denkt om een zwembad te laten bouwen dan is het belangrijk dat je rekening houd met de dingen die daarbij komen kijken, zoals bijvoorbeeld een waterbehandeling. De basis van een goede waterbehandeling is dat het zwembadwater goed gecirculeerd wordt door een filter. Naast deze fysieke waterbehandeling wordt er vaak ook een chemische waterbehandeling gedaan, dit voor optimaal resultaat. Zowel de fysieke als de chemische waterbehandeling zijn even belangrijk voor de waterbehandeling en vullen elkaar als het ware perfect aan. Belangrijk is dat het water meer nodig heeft dan enkel circuleren en filteren om het helder en kiemvrij te houden.

Fysieke waterbehandeling

Een desinfectiemiddel kan de bacteriën, schimmels en virussen doden. Algengroei wordt vaak tegengegaan door algicide of een oxidatiemiddel. Omdat kleine zwevende delen niet door een zandfilter worden opgevangen, worden deze door een vlokmiddel uit het water verwijderd. Voor het opvangen van zowel kleine als grote verontreinigingen zoals insecten, blaadjes, haren, huidschilfers en andere onzuiverheden wordt gebruik gemaakt van een filter en een pomp zodat deze het water door de filter heen kan laten circuleren. Om dit voldoende te doen is het het beste om de filtratie minimaal 8 uur zijn werk te laten doen. Hoe langer, hoe beter. In privé zwembaden zijn er vaak maar twee type filters, een patroonfilter en een zandfilter. Een patroonfilter zie je vaak bij simpel opgezette zwembaden en een zandfilter zie je vaak bij professioneel aangelegde zwembaden. Het is belangrijk om een filter vaak terug te laten spoelen. Op deze manier wordt ook het vuil van de filter verwijderd.

Chemische waterbehandeling

Bij een chemische waterbehandeling is het allereerst belangrijk dat het water op de juiste zuurgraad is. De zuurgraad wordt ook wel de Ph-waarde van het water genoemd. De optimale Ph-waarde voor het water van een zwembad is tussen de 7,0 en de 7,4. Het water wordt dan ook wel neutraal genoemd. Bij een lagere Ph-waarde is het water te zuur en bij een hogere Ph-waarde te basisch. De Ph-waarde kan verandert worden door bijvoorbeeld regenwater. Als de Ph-waarde op orde is, is het belangrijk om aan de desinfectie van het zwembad te werken. Dit wordt vaak gedaan door middel van chloor, dit zorgt voor een optimale desinfectie en gaat ook algengroei tegen. Chloor kan aan het zwembad toegevoegd worden door middel van chloortabletten, vloeibaar chloor of door gebruik te maken van zoutelektrolyse systeem.