Tuintrends

De grens tussen woonruimte binnen en buiten zullen steeds vager blijven worden want steeds meer mensen zien beide ruimten als een verlengstuk van zichzelf.

Huiseigenaren maken bewuste keuzes om planten en tuinproducten te gebruiken als instrumenten om hun algemene welzijn te vergroten en een meer duurzaam leven na te streven.

De tuintrends laten meer dan ooit zien dat tuinieren een verlengstuk van jezelf is. Wat je cultiveert en laat groeien, zowel binnen als buiten, weerspiegelt je persoonlijkheid en de gezonde manier van leven waar je voor hebt gekozen.

Dit zal naar verwachting tot gevolg hebben dat meer mensen milieuvriendelijke producten gaan kopen, vooral natuurlijk de voorbeeldfiguren, die willen laten zien dat ze een positieve impact op de planeet hebben.

Populaire plantsoorten

In termen van planten zijn struiken die bessen produceren; bosbessen, frambozen, aardbeien en ga zo maar door, naar verwachting grote verkopers dit jaar, samen met fruitbomen op dwerggroei onderstam.

Demografisch gezien is de nieuwe generatie van tuinierende consumenten voor 25 procent millennials, mensen tussen 18 en 25 jaar, vooral jonge mannen die naar schatting honderd Euro of meer besteden per jaar aan planten en tuinproducten. De zogenaamde millennials brengen meer tijd buiten dan de twee vorige generaties, de generatie-X en babyboomers, en ze waarderen de buitenruimte ook meer. Natuurlijk wordt er ook online steeds meer aandacht besteed aan de tuinierende generatie, dat zie je wel op websites zoals www.tuinweb.com.

Het lijkt daardoor dat de eigenaren van volkstuintjes en kleine stukjes grond buitenaf allemaal ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Maar vergeet daarbij niet dat de oudere generatie recent gepensioneerd is of tegen het pensioen aan loopt.

Dus ook de bezitters die tuintjes en stukjes grond tot nu toe niet of nauwelijks gebruikten zullen nu, met meer vrije tijd en tegelijk een wat lager inkomen, ook gaan proberen het inkomen aan te vullen met tuinieren. Tuintrends zetten de mensen in beweging.

Terras en tuinhuis

Het ligt daarom in de verwachting dat mensen die al heel wat jaren een tuintje hebben, maar daar weinig of niets mee deden, ineens weer opdagen of veel actiever worden. Tuinhuisjes en terrasjes zullen het dus goed gaan doen in de nabije toekomst. De oudere generatie wil namelijk niet alleen groenten en fruit produceren, maar ook genieten van het stukje eigen grond.

Ook zullen we steeds meer glasteelt constructies gaan zien zoals kassen en andere beschermde plaatsen om planten te telen. Ook het binnenshuis telen van bloemen en planten gaat weer toenemen. Steeds meer huishoudens zullen op zoek gaan naar uitbreiding van hun eigen of gehuurde woning met een aanbouw op de achtertuin en een terras met verwarming.

We zien ook meer mensen die zelf een vlonder aanleggen, die als terras dienst gaat doen. Hout komt dan ook weer sterk terug als natuurlijk constructiemateriaal.

In de bouwmarkten is de trend al duidelijk te zien en ook architecten en landschapsontwerpers zien een groei in de markt.