Trayvelden tuinbouw

Tuinbouw

Tuinbouw is een belangrijke sector in Nederland als het gaat om werkgelegenheid en export. Ons land kan op dit gebied zelfs wereldwijd wel marktleider worden genoemd. De producten die onder tuinbouw vallen zijn groenten, fruit, snijbloemen, bomen, bloembollen en champignons. Deze producten worden of in de kas of buiten in de volle grond gekweekt.

Grondwerk

Een goed voorbereide aarde is onmisbaar om producten van goede kwaliteit te kunnen kweken. Daarom is grondwerk erg belangrijk in de tuinbouw. Meestal wordt een grondwerkbedrijf of loonbedrijf ingehuurd om de grond voor te bereiden en te bewerken zodat er daarna gezaaid kan worden. Deze voorbereiding van de grond bestaat uit het egaliseren van de grond, het dempen van sloten en daarna vaak vervangend water graven. Daarnaast zorgen de grondwerkers ook voor spitten, roteren en frezen van de grond. Vaak wordt er ook door het grondwerkbedrijf compost gestrooid. Een andere taak van de grondwerkers kan het aanleggen van een trayveld zijn.

Trayveld

Een trayveld is een stuk veld waarop men trayplanten kweekt voor de productie van onder andere aardbeien. Dit veld wordt eerst ge√ęgaliseerd en daarna brengt men folie en gronddoek aan op de grond. Het aanleggen van zo’n veld vertoont veel overeenkomsten met de aanleg van containervelden. Een groot verschil is echter dat de containervelden met rijdend materiaal bewerkt worden en trayvelden meestal niet. Daarom hoeft er bij dit soort velden ook geen gebruik gemaakt te worden van lava of andere stabiliteitsproducten. De breedte van het veld is vaak afhankelijk van de afmeting van de spuitboom van de gietboom.

Soorten

Trayvelden zijn te verdelen in twee soorten en hierbij ligt het verschil vooral in de afwatering. Soms wordt gekozen voor afwatering over het pad. Deze trayvelden liggen in een dakprofiel waarbij de pad zich op het laagste punt bevindt. De pad wordt meestal gestort met betonplaten. Een groot voordeel van dit soort trayvelden is dat er nauwelijks sprake is van enig ruimteverlies. Een andere optie is het kiezen voor afwatering door middel van goten. Bij dit systeem liggen de paden op het hoogste niveau. Hierbij zijn de voordelen dat de verharding droger blijft en daarnaast is er ook veel minder kans op de groei van algen.

Voordelen

Containervelden en trayvelden bieden o.a. de volgende voordelen: de velden zijn minder sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Verder zijn er minder risico’s en kunnen er veel meer planten op een oppervlak. Tenslotte heeft men minder last van pieken in de werkdrukte omdat het werk makkelijker verdeeld kan worden over de tijd.