Afrastering

Steeds vaker wordt er door houders van schapen, paarden, koeien of andere dieren gebruik gemaakt van schrikdraad als afrastering. Deze schrikdraad wordt in combinatie met palen, hekwerk en gaas gebruikt om te zorgen dat de dieren niet weg kunnen. Schrikdraad wordt ook stroomdraad genoemd. Vroeger werd er nog veel gebruik gemaakt van prikkeldraad of puntdraad. Deze manier is niet meer van deze tijd, de dieren kunnen zich flink pijn doen en er kunnen serieuze verwondingen ontstaan. Een weide waar vluchtdieren gehouden worden, zoals paarden, mag niet door middel van prikkeldraad afgezet worden.

Bij een weiland waar alleen schapen staan kan een omheining van schapengaas al voldoende zijn. Maar hier geldt toch ook dat het beter is wanneer de omheining ook stroomdraad bevat. Dit omdat schapen anders misschien door het gaas heen willen duwen omdat ze gras of takken aan de andere kant van het gaas willen eten. Het kan ook zo zijn dat lammetjes hun kopjes door het gaas willen steken waardoor ze hier vast in kunnen komen te zitten.

Bij elektrische afrastering worden in veel gevallen palen in de grond geslagen waar draden langs gespannen worden en deze draden zijn aangesloten op een schrikdraadapparaat. Je kan hierbij denken aan een enkel lint of draad, als toevoeging op houten of gaas afrastering.

Stroomapparaat

In een stroomapparaat wordt er spanning gezet op een geleider. Vervolgens wordt er elke seconde een bepaalde hoeveelheid energie afgegeven waardoor er bij aanraking schokken onstaan. Deze schokken zijn voor dieren en mensen pas voelbaar als de stroom bij aanraking terug naar de spanningsgever gaat.

Voor elk dier geldt dat ze een andere soort afrastering nodig hebben. Er moet voldoende spanning op de draden staan, want wanneer de spanning net te laag is kan een dier proberen er tussendoor te gaan, maar wanneer het vast komt te zitten kan het dier overlijden door de spanning. Voor een elektrische afrastering geld ook dat ze met regelmaat gecontroleerd moeten worden.

Elektrische afrastering en bliksem

Wanneer het onweert is elektrische afrastering een risico. In een open veld loop je namelijk risico dat de bliksem inslaat op de afrastering. Bliksem zoekt namelijk altijd de gemakkelijkste weg naar de grond, de schrikdraad is verbonden met de aarde door middel van een draad waardoor het een soort van antenne in het veld is. Om dit te voorkomen kun je een bliksemafleider aanschaffen of de stroom af te koppen bij onweer.