Onmisbare bloembollen

Dé comeback plant van de afgelopen jaren is wel de bloembol! Vroeger zag je ze in vrijwel elke tuin netjes op een rijtje of bij elkaar in een polletje. Dat is nu wel anders; bloembollen zijn hip en happening in de tuin!

Bloembollentuintje

Vanaf het vroege voorjaar tot de zomer kun je van verschillende bloembollen genieten. Allemaal hebben ze hun eigen aantrekkingskracht. In het vroege voorjaar zijn de meeste tuinen nog kaal en leeg, met vroeg bloeiende bollen fleur je zo in één keer de tuin op. Ze zijn de ideale plant om de periode tot vaste planten gaan bloeien te overbruggen.

Wanneer bloembollen poten

De herfst is dé tijd om bloembollen te poten. Doe dit van september tot december voor bloei vanaf januari (sneeuwklokjes) tot mei (tulpen). Een mooi overgangsbol is de sierui (Allium), deze bloeit in mei tot de vaste planten in bloei komen.

Wil je daarna ook nog bloeiende bollen, kies dan voor zomerbloeiende soorten zoals dahlia, lelie en gladiool. Deze plant je echter niet in het najaar, maar in het voorjaar na de vorstperiode. Deze bloeien eindeloos tot ver in de nazomer, dus zeker ook de moeite waard!

Strooien

Kies voor een mix van bloembollen met verschillende bloeitijden. Meng ze door elkaar in een bak, strooi ze in de tuin en plant ze daar waar ze neerkomen. Zo heb je een heel natuurlijk effect en niets meer van het ouderwetse strookje bollen. Over het algemeen plant je bollen twee keer zo diep als de bol hoog is en met het puntje naar boven.

Makkelijk bollen

Verwilderingsbollen zijn het makkelijkste om in je tuin te hebben. Dat zijn bolletjes die je gewoon altijd kunt laten zitten en die zichzelf ook ‘uitzaaien’ in de tuin. Sneeuwklokjes, blauwe druifjes, krokussen en narcissen bijvoorbeeld hoef je niets aan te doen, deze zullen elk voorjaar weer opkomen. Voor veel andere bloembollen geldt dat je ze na de bloei opneemt en later weer uitzet. Vergeet je dit, geen probleem dan poot je toch gewoon weer nieuwe voor de zekerheid?