Uw vijver onderhouden doet u zo

U heeft een mooie vijver aangelegd, maar hoe onderhoudt u uw vijver het beste? Per seizoen verschilt het onderhoud, maar de basis is hetzelfde. Het water dient schoon en helder te zijn. Heeft u vissen in uw vijver? Zorg voor voldoende zuurstof en watercirculatie. U kunt het water regelmatig testen om de kwaliteit in de gaten te houden. Een vijver kunt u in het voorjaar en najaar een goede opknapbeurt geven en de rest van het jaar slechts klein onderhoud plegen zoals dode bladeren uit de vijver scheppen en hier en daar wat vijverplanten snoeien. Om het onderhoud minimaal te houden kunt u een vijverpomp kopen die het vijverwater biologisch in balans houdt. Let op dat de grootte van uw vijver ook een rol speelt bij het uitkiezen van een vijverpomp.

Een goede vijverpomp kopen is het halve werk

De juiste vijverpomp kopen voor uw vijver zal u een hoop werk uit handen nemen. Er zijn verschillende soorten vijvers die elk een ander soort vijverpomp nodig hebben. Vijverpompen zijn ideaal om vijvers gezond te houden. De speciale pompen zorgen voor zuurstof, watercirculatie en kunnen de vijverbodem vrij houden van dode rottende planten.

Visvijver en plantenvijver

De luchtpomp is een vijverpomp om zuurstof door de vijver te pompen en is van essentieel belang voor het levensbehoud van vissen en planten. Tijdens warme dagen kan er namelijk een zuurstofgebrek ontstaan voor waterflora- en fauna. Voor dit soort vijvers is ook de vuilwaterpomp onmisbaar. U plaatst de vuilwaterpomp op het diepste punt van de vijver. Het vuile water wordt gefilterd en weer in de vijver terug gepompt. Een vuilwaterpomp staat altijd aan en is een duurzame aankoop waar u weinig omkijken naar heeft.

Zwemvijver

Voor de zwemvijver is de beste oplossing om een dompelpomp aan te schaffen, want deze dompelpomp pompt het water uit de zwemvijver als u deze wilt verschonen of de zwemvijver gedurende een langere periode niet gebruikt. Zo zwemt u altijd in een schone vijver.

 

Siervijver

Een geschikte vijverpomp voor de siervijver is de fonteinpomp. Deze waterpomp zuigt het water op en spuit het er van boven weer uit. Elke siervijver wordt een eyecatcher met een mooie waterfontein. Bij dit soort pompen is het wel zaak om te kijken hoe hoog de fonteinpomp spuit. Het is een raar aanzicht als u een kleine vijver hebt en er een grote waterfontein over de randen klettert.