Onderhoud grasmat

Een mooie frisse en groene grasmat is echt een parel in de tuin. Heerlijk om op te luieren en fijn voor de kinderen om op te spelen. Maar hoe houd je de grasmat zo mooi groen en zorg je er voor dat hij niet kaal wordt of dichtgroeit met mos?

Onderhoud grasmat

Of je nu gras hebt gezaaid of graszoden hebt gelegd, regelmatig onderhoud van de grasmat is nodig. Een pas aangelegd gazon heeft voldoende water nodig. Sproei een nieuwe grasmat dan ook de eerste weken iedere dag. Daarna regelmatig. Maar in zomerse, droge periodes is 1 à 2 keer per week sproeien voor alle gazons echt nodig. Doe dit dan aan het eind van de middag of in de avond zodat het gras de tijd heeft om het water en de voedingsstoffen goed op te nemen.

veilig grasmaaien

Maaien

Het gras moet niet te hoog worden. Maai dus regelmatig het gras, dan groeit het ook beter. Hiervoor zijn verschillende goede grasmaaiers te verkrijgen. Zorg er voor dat de maaier op de juiste hoogte staat afgesteld, circa 3 à 4 cm. Het beste resultaat krijg je door te maaien met scherpe messen, kijk regelmatig of de messen niet aan vervanging toe zijn. Nieuwe messen en andere onderdelen voor tuingereedschap zijn verkrijgbaar in deonderdelenshop.be/nl/  Maai in rechte banen naast elkaar, dat geeft het mooiste resultaat. Zorg daarna dat het gemaaide gras niet blijft liggen maar hark het bij elkaar en ruim het op.

Verticuteren

Gras kan op den duur kan gaan vervilten, bijvoorbeeld door mos. Zeker na de winter is de grasmat daardoor vaak verhard en kunnen licht, lucht, water en voedingsstoffen nauwelijks bij de wortels komen. Dan krijg je doffe plekken in het gras en dat ziet er niet mooi uit. Het is dus nodig om het gras af en toe te beluchten. Dat doe je met een verticuteerhark of verticuteermachine. Je harkt het gras open; eerst in de lengte en dan in de breedterichting. Zo kan het gras weer ‘ademen’. Als er daarna kale plekken zijn ontstaan kan er op die plekken gras bij worden gezaaid. Dat gras groeit snel en binnen een paar weken is de grasmat weer compleet.

De zuurgraad van de bodem is ook belangrijk voor de groei van het gras. Door kalkkorrels te strooien verhoog je de PH waarde van de bodem en kan het gras voedingsstoffen beter opnemen. Meestal is één keer per jaar, in het voorjaar, bekalken voldoende. Het onderhoud grasmat kan je eventueel nog aanvullen met organische, natuurlijke gazonmest zodat het gras extra voeding krijgt.

Vooral het voorjaar en najaar zijn dé momenten om te werken aan het onderhoud grasmat. Zo houd je het gras in topconditie en kan je er lang van blijven genieten.