Veranda’s en terrasoverkappingen

De laatste jaren wordt het steeds populairder om een veranda aan te laten bouwen als verlenging van de woonkamer. Met de komst van de veranda is de buitenkeuken ook steeds populairder geworden. Het huiselijke leven verplaatst eigenlijk naar buiten, door de veranda kun je ook lekker buiten zitten wanneer het wat regent terwijl de temperatuur nog goed is. De veranda verlengt eigenlijk het seizoen om lekker buiten te genieten van het weer. Vroeg in het voorjaar kun je al lekker beschut buiten zitten en genieten van de eerste zonnestralen, maar ook tegen dat de winter begint kun je lekker onder een dekentje buiten zitten en genieten van de felle zon.

 

Bepaal wat je wilt

Wanneer je eenmaal hebt besloten om een veranda of een terrasoverkapping te laten aanbouwen is het belangrijk om te gaan kijken wat je nu precies wilt. Zoek zoveel mogelijk informatie op en bekijk zoveel mogelijk foto’s, zodat je een duidelijk beeld kunt schetsen van wat jij graag wilt. Het aanbod varieert van een dak op een paar palen tot een complete, wind- en waterdichte tuinkamer. Belangrijk is dus om te bepalen wat jij belangrijk vindt aan een veranda. Ben je tevreden als je wat uit de zon zit en droog zit wanneer het regent? Of wil je graag zo lang mogelijk buiten zitten? Is een functionele overkapping prima? Of wil je liever een exclusieve veranda? Denk hier goed over na. Het blijkt zo te zijn dat veel mensen met enkel een overkapping toch graag steeds meer willen.

 

Van afdak tot extra woonkamer

Veranda’s worden vaak van hout of aluminium gemaakt. Je kan kiezen voor een dak wat helemaal dicht is, wanneer je dit combineert met een stijlvol hekwerk is dit een echte typische veranda. Wat je steeds vaker ziet bij terrasoverkappingen is een transparant dak. Hierdoor kun je al sneller buiten zitten, omdat de warmte van de zon doorgelaten wordt. Zelfs wanneer het vriest buiten, maar de zon schijnt, kun je op deze manier al lekker buiten zitten.  Wanneer je echter kiest voor een transparant dak is het misschien wel handig om ook rekening te houden met de warme zomers, het is dan verstandig om een zonwering te maken zodat het niet te warm wordt in de zomer.

De zijkanten van de overkapping kunnen open blijven, maar je kunt er ook voor kiezen om een glazen schuifpui te laten plaatsen. Deze kun je in de zomer lekker open zetten en wanneer het fris is kun je de pui dichtlaten maar wel lekker in de zon zitten.