Kunstgras zelf aanleggen?

Voordat je kunstgras kunt aanleggen, moet je zeker weten dat de ondergrond en voorbereidende werkzaamheden goed zijn uitgevoerd. Als de ondergrond niet goed is afgewerkt, waarbij je dus kuilen en hobbels ziet, kan het kunstgras dat je er bovenop legt ook dezelfde ongelijkheden tonen. Voorbereidende werkzaamheden zijn eenvoudig zelf uit te voeren. Hieronder een aantal praktische instructies voor het aanleggen van kunstgras.

Instructie voor het aanleggen van kunstgras

Je moet ervoor zorgen dan de ondergrond vrij is van obstakels en goed is voorbereid. Kies je voor een gronddoek, dan dien je deze eerst aan te brengen voor je het kunstgras op de ondergrond legt. Trek daarnaast eventuele plooien recht en leg de naden tegen elkaar aan. Als je van plan bent meerdere kunstgrasbanen naast elkaar te leggen, zorg er dan voor dat de vezels van het gras de zelfde richting uitkijken.

Als je te maken hebt met vijvers, struiken, bomen en dergelijke kun je beter het kunstgras ter plekke erom heen snijden. Dit doe je op de achterzijde van het kunstgras waar je de naad tussen de banen zo klein mogelijk moet proberen te houden. Het is belangrijk om het kunstgras bij de naad open te slaan. Vervolgens meng je de 2-componenetenlijm en breng je met een lijmkam een dun laagje aan, van ongeveer 15 centimeter, op de lijmband. Als je met meerdere banen bezig bent, snij dan de banen recht af en leg deze strak tegen elkaar.

Sla het kunstgras dat je hebt opengeslagen terug en zorg dat de vezels plat in de lijm liggen. Druk daarna de lijmnaden goed tegen aan laat het zo’n 45 minuten drogen. Na 45 minuten controleer je nogmaals de lijmnaden.