De geschiedenis van de design stoel

Blog Artikel 7In de loop de jaren hebben designers en ontwerpers zich flink uitgeleefd op stoelen, waardoor er momenteel veel unieke en bijzonder uitziende design stoelen te verkrijgen zijn. Wat de geschiedenis is achter deze bijzonder uitziende zitmeubels en welke bekend zijn onder de kennis wordt hieronder kort samengevat.

De eerste stoelen

De eerste stoelen komen uit Egypte. Toen was het meer een symbool van status, dan een alledaags functionele meubelstuk zoals wij ze nu zien. Pas in de 20e eeuw kwamen er meer variaties op de stoel en hielden designers zich steeds meer bezig met nieuwe ontwerpen. Zo nu en dan ligt de focus van designers meer op een opvallend design, dan een comfortabel zitvlak.

Bekende design stoelen

2 broers uit Zwitserland ontdekte in 1932 en manier om hout te kunnen buigen door het onder hoge druk nat te maken. Eenmaal nat werd het hout in een mal gelegd om te drogen en zo konden diverse vormen gemaakt worden. De gebroeders Thonet zijn dan ook de ontwerpers van de eerste design stoel.

De Nederlanders Gerrit Rietveld ontwierp in 932 de “Zig Zag” met als uitgangspunt om zo weinig mogelijk ruimte in beslag te nemen. Gerrit Rietveld is ook de ontwerper van de bekende roodblauwe stoel.

De Daimond Chair van de Italiaan Harry Bertoia werd in 1952 gemaakt en bestaat uit enkel metaal. De stoel is stukje voor stukje in elkaar gelast in draadvorm, waar de Italiaan gek van was.

De eerste moderne design stoel stamt uit 1965. De Tulip Chair van Fin Eero Saarinen heeft maar 1 poot en moest een statement vormen tegenover de traditionele vierpotige stoelen.

Ook vandaag worden nog veel nieuwe ontwerpen ontwikkeld door designers. Met een design stoel neem je naast een unieke zitmeubel, ook een kunstwerk in huis die de aandacht trekt en snel een veel opkomend gespreksonderwerp wordt.